Δεκάδες είναι οι προσωπικές ιστορίες που αποδεικνύουν τη δυνατή σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ ανθρώπων και ζώων καθώς και το πόσο ευεργετική είναι η παρουσία τους στην καθημερινότητά των ανθρώπων.
Αρκετές, επίσης, είναι οι επιστημονικές έρευνες καθώς και τα παραδείγματα μέσα από τη ζωή που δείχνουν ότι τα ζώα βοηθούν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τόσο σωματικά όσο και ψυχικά προβλήματα, να ξεπεράσουν τη μοναξιά, την αρρώστια. Δεν πρόκειται απλά για απόδειξη της χρησιμότητάς τους για τον άνθρωπο, πρόκειται για απόδειξη της ανάγκης και της αξίας της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων.
Η ανάγκη σεβασμού του ζωικού βασιλείου, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος, υπογραμμίζεται ακόμη μία φορά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου, ημέρα εορτασμού της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτη της Καθολικής Εκκλησίας των ζώων και του περιβάλλοντος
Ο 53χρονος σήμερα Θανάσης, δάσκαλος οδήγησης, από τον Βόλο, όπως διηγείται στο ΑΜΠΕ, πριν από δέκα χρόνια είχε βγάλει τους τρεις σκύλους του, τον Μπετόβεν, τον Τζακ και τον Ρομπέρτο, βόλτα σε μία περιοχή της Μαγνησίας, κοντά στον Αλμυρό. Η παρέα ήταν μεγάλη με συγγενείς και φίλους που ήθελαν να περπατήσουν στη φύση.
Κάποια στιγμή, όπως θυμάται, απομακρύνθηκε με τα σκυλιά του και βρέθηκε κοντά σε ένα βράχο. Όμως, επειδή αντιμετώπιζε προβλήματα υπότασης, ζαλίστηκε και έπεσε από ύψος οκτώ μέτρων. Το ότι ζει σήμερα το χρωστάει στους πιστούς του φίλους. Όπως έμαθε πολύ αργότερα, οι τρεις σκύλοι έτρεξαν αμέσως κοντά του, δημιούργησαν ένα κύκλο προστασίας γύρω του και γάβγιζαν δυνατά σαν να καλούσαν σε βοήθεια.
Πράγματι, οι φίλοι του, άκουσαν τους σκύλους και έσπευσαν στο σημείο. Ευτυχώς, πρόλαβαν τα χειρότερα… ο κ. Θανάσης είχε τραυματιστεί σοβαρά, είχε υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που τον κράτησαν 1,5 μήνα στην εντατική, ενώ χρειάστηκε να υποβληθεί σε τρεις γναθοχειρουργικές επεμβάσεις. Σήμερα, όπως λέει στο ΑΜΠΕ, οι σκύλοι του είναι η καλύτερη παρέα του, είναι η οικογένειά του.
Αμέτρητες είναι οι ιστορίες που έχει να διηγηθεί για αυτή την πολύτιμη σχέση ανθρώπου ζώου η Δήμητρα Καρουζάκη, πρόεδρος του Συνδέσμου Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας. Μιλάει στο ΑΜΠΕ για παιδάκια από δύο ετών μέχρι ανθρώπους πολύ μεγάλης ηλικίας, με νευρολογικές, νοητικές και συναισθηματικές παθήσεις, που με τη βοήθεια των αλόγων, με την άσκηση, την ιππασία, αλλά και τη φροντίδα και την περιποίηση των ζώων, μπορούν να ξεπερνούν σοβαρά προβλήματα και να απολαμβάνουν κάποια ποιότητα ζωής.
Μπορούν να κινηθούν, να τρέξουν με ένα άλογο, να γνωρίσουν την ελευθερία, ενώ διαφορετικά θα έμεναν κλεισμένοι σε ένα σπίτι ή στο δωμάτιο ενός ιδρύματος, αναπτύσσουν σχέσεις στενές με το ζώο, μαθαίνουν να εκφράζουν τι νιώθουν και γίνονται πιο κοινωνικοί.
Σύμφωνα με την κ. Καρουζάκη πολλά είναι τα παιδιά που φροντίζοντας τα ζώα μαθαίνουν να κάνουν και κάποιες μικροδουλειές στο σπίτι τους, πράγμα πολύ σημαντικό, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής, προσφοράς και τους οπλίζει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Στέκεται ιδιαίτερα σε ένα περιστατικό που ένα παιδί με σοβαρό αυτισμό και αλαλία, είπε την πρώτη του λέξη μετά από 1,5 χρόνο εκπαίδευσης με το άλογο.
Για τη δική του ιδιαίτερη στιγμή επαφής με ένα άλλο είδος του ζωικού βασιλείου, τα πτηνά, μιλάει στο ΑΜΠΕ ο 45χρονος Παναγιώτης, άνεργος γραφίστας, στην Αθήνα. «Όταν έμαθα ότι απολύθηκα πήρα το αυτοκίνητο και οδηγούσα για ώρα χωρίς συγκεκριμένο προορισμό. Το μόνο που ήθελα ήταν να φύγω από την πόλη. Σταμάτησα σε ένα ξέφωτο μέσα σε πεύκα, είχα ανοιχτά τα παράθυρα και άκουγα κλασσική μουσική. Αυτό που ακολούθησε δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Μία χορωδία αποτελούμενη από μικρά πουλιά μου χάρισε ήχους μαγικούς. Μία συναυλία μόνο για μένα. Μία ουσιαστική, αληθινή επαφή με τη φύση που μου πρόσφερε πολύτιμη ηρεμία».
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδίας διοργανώνει την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αργυρούπολης – Ελληνικού, στο παλιό Ανατολικό Αεροδρόμιο, δίπλα στο Κοινωνικό Μητροπολιτικό Ιατρείο, Καλλιτεχνικό Δρώμενο με θέμα: «Ενστάσεις Βιοποικιλότητας». Όπως δηλώνει στο ΑΜΠΕ, η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μαρίζα Χριστοδούλου: «Υπάρχουν πολλές ιστορίες, μαρτυρίες και αναφορές για το πόσο βοηθάνε τα ζώα τον άνθρωπο τόσο με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες όσο και με τις "σωστικές", εννοώντας ότι πολλές φορές σκύλοι έχουν σώσει ανθρώπους».
Τονίζει δε ότι «πρέπει να βγούμε πλέον από το κουκούλι που δημιουργήσαμε στην προσπάθειά μας να απομονωθούμε από τα υπόλοιπα είδη του ζωικού βασιλείου και να αναδείξουμε τους εαυτούς μας διαχειριστές της φύσης και της ζωής.
Χρειάζεται να προσεγγίσουμε τα ζώα, είτε μας εξυπηρετούν είτε όχι, με έναν νέο τρόπο σκέψης». Προσθέτει ακόμη ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να δουν τα ζώα ως ξεχωριστές οντότητες αυτόνομες και αυτεξούσιες, σαν συνοδοιπόρους στην εξελικτική πορεία της ζωής και σαν συγκάτοικους στον πλανήτη. «Χρειάζεται να δούμε αυτά που μας ενώνουν μαζί τους και όχι αυτά που μας χωρίζουν.
Έτσι μόνο θα σεβαστούμε την ύπαρξή τους, τη ζήση τους και θα αναγνωρίσουμε το δικαίωμά τους στη ζωή, την ευζωία και την αυτοδιάθεση».
No comments:
Post a Comment