Ασημένιος βράχος στη μέση του Αιγαίου
Η Κίμωλος είναι ό,τι ακριβώς ζητά ένας ταξιδευτής που επιδιώκει να αποφύγει τον μαζικό τουρισμό και να ζήσει, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, την αυθεντικότητα ενός τόπου με καθαρά αιγαιοπελαγίτικο χαρακτήρα. Γραφικοί οικισμοί με παραδοσιακή νησιώτικη αρχιτεκτονική, παραλίες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους και μια μορφολογία ξεχωριστή, που δημιουργήθηκε από τον ηφαιστειογενή χαρακτήρα της περιοχής.
Σύμφωνα με την παράδοση, η Κίμωλος πήρε το όνομά της από τον πρώτο της οικιστή, τον Κίμωλο. Αργότερα, οι Βενετοί την είπαν Αρτζεντιέρα (που σημαίνει «ασημένια»), πιθανότατα από τα πετρώματα στα νοτιοανατολικά του νησιού, που έχουν ασημένιο χρώμα. Το νησί ήταν γνωστό από την Αρχαιότητα για την κιμωλία γη, ένα αργιλώδες πέτρωμα σαν πούδρα που χρησιμοποιούταν ως σαπούνι αλλά και στην ιατρική. Ήταν διάσημη, επίσης, για τα σύκα της και για τους αχινούς της. Από αυτούς τους τελευταίους, μάλιστα, ονομάστηκε και Εχινούσα.
Γνωρίζοντας την Κίμωλο
Το πλοίο της γραμμής ή τα καΐκια από τη Μήλο θα σας αποβιβάσουν στο λιμάνι του νησιού, την Ψάθη, που είναι το επίνειο του Χωριού, του κεντρικού οικισμού της Κιμώλου. Το Χωριό βρίσκεται σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου και απλώνεται γύρω από το επιβλητικό Κάστρο στους πρόποδες του Ξαπλοβουνίου. Η περιοχή προστατεύεται από τους βόρειους ανέμους και είναι ένα ασφαλές καταφύγιο στα μελτέμια του καλοκαιριού, για τους επισκέπτες.
Τέσσερεις Πορτάρες είναι τα περάσματα για να πάτε από τον οικισμό του Έξω Κάστρου στον οικισμό του Μέσα Κάστρου. Τα ίδια, όμως, τα σπίτια του Χωριού διαμορφώνουν, με την ενότητά τους, την οχύρωση που χρειάστηκε στα παλιά χρόνια η Κίμωλος. Οι τοίχοι τους αποτελούν ο ένας συνέχεια του άλλου και τα μικρά παραθύρια μοιάζουν με πολεμίστρες, έτοιμες να χρησιμεύσουν για την απώθηση οποιουδήποτε επιχειρούσε να επιτεθεί στο νησί.
Αυτός ο περίπατος μέσα στα σπίτια του Κάστρου, με τα στενά δρομάκια και τα παλιά αρχοντικά, μάρτυρες της ιστορίας του νησιού και των περιπετειών που πέρασε στο πέρασμα των αιώνων, είναι από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να κάνετε, αφιερώνοντας χρόνο στην γνωριμία με την Κίμωλο. Τα σπίτια είναι μικρά, κατάλευκα, πιστά στην αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική, με λουλουδιασμένες αυλές και τα στενοσόκακα ασβεστωμένα, με χαριτωμένα μικρά σχέδια ζωγραφισμένα στα πατήματά τους.
Κάνοντας τον περίπατό σας στο Χωριό, θα έχετε τη δυνατότητα να βρεθείτε μέσα στο Μεσαιωνικό Κάστρο, αλλά και μπροστά στα Μουσεία, το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό, που φιλοξενούν σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές της περιοχής και αξιόλογα αντικείμενα της καθημερινότητας, φορεσιές και φωτογραφικό υλικό από τις εργασίες των ντόπιων σε χρόνους περασμένους.
Από την πρώτη στιγμή θα διαπιστώσετε ότι σε κάθε γωνιά υπάρχει και μια εκκλησιά. Οι περισσότερες είναι μεταβυζαντινές, χτισμένες ανάμεσα στον 16ο και 19ο αιώνα και δεσπόζουν σε κεντρικά σημεία των οικισμών. Στο Χωριό ξεχωρίζει ο ναός της Παναγίας της Οδηγήτριας, που είναι και η Μητρόπολη της Κιμώλου. Πανηγυρίζει στις 21 Νοεμβρίου και, όπως καταλαβαίνετε, τις ημέρες αυτές ολόκληρο το νησί ντύνεται στα γιορτινά του και οι λίγοι επισκέπτες, εκείνη την περίοδο, παίρνουν μια γεύση από το τι σημαίνει Αιγαιοπελαγίτικο πανηγύρι. Στο εσωτερικό της εκκλησίας θα δείτε την εικόνα της Οδηγήτριας, που φιλοτεχνήθηκε τον 15ο αιώνα και μεταφέρθηκε στην Κίμωλο από Σίφνιους μέτοικους.
Μέσα στο κάστρο υπάρχει η παλιότερη εκκλησία του νησιού, η Γέννηση του Χριστού, που χτίστηκε το 1592. Αυτή όπως και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου θεωρούνται τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία του νησιού και για το λόγο αυτό έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέα.
Στη βόλτα σας μέσα στο Χωριό και το Κάστρο, μην ξεχάσετε να ξαποστάσετε σε κάποιο από τα γραφικά καφενεδάκια και να γευθείτε τοπικούς μεζέδες σε μία από τις ταβέρνες του νησιού. Φτάνοντας στην πλατεία που βρίσκεται το σχολείου, θα ζηλέψετε τους μαθητές του που στα διαλείμματα απολαμβάνουν την υπέροχη θέα που προσφέρει η προνομιακή θέση της.
Αν είστε λάτρεις της ωραίας θέας, συνεχίστε από την περιοχή του Τσουκαλά, με κατεύθυνση το Ξαπλοβούνι και τους παλιούς ανεμόμυλους. Συνεχίστε μέχρι τον Παντοκράτορα και επιλέξτε για την επιστροφή σας το μονοπάτι στην είσοδο του Χωριού (Μυζηθρού). Παλιοί ανεμόμυλοι Μύλοι υπάρχουν και στη περιοχή του Καρκάνη.
Στη νότια έξοδο του Χωριού, αφιερώστε λίγο χρόνο στον ψαράδικο οικισμό της Γούπας με τα «σύρματα» (σπηλιές πελεκημένες στο μαλακό βράχο, όπου φυλάσσονται οι βάρκες). Πρόκειται για μία από τις ωραιότερες νησιωτικές εικόνες που αντικρίζει κανείς στην Κίμωλο και με την ιδιαιτερότητά τους θα κερδίσουν αρκετό από το χρόνο σας για φωτογράφηση, με την εικαστική πινελιά που προσθέτουν σε έναν, έτσι κι αλλιώς, ξεχωριστό τόπο.
Στην Κίμωλο, την άνοιξη, στην παραλία της Αλυκής, η «λίμνη» γίνεται τόπος προσωρινής μετανάστευσης πουλιών, ενώ το τοπίο θα έχει ήδη φορέσει τα γιορτινά του με το πράσινο και το εμπριμέ των λουλουδιών να κυριαρχεί.
Συνεχίστε την περιπλάνησή σας στην Κίμωλο, με τις περιοχές που βρίσκονται έξω από το Χωριό. Κοντά στο ακρωτήρι του Αγ. Γεωργίου, στο Καλαμίτσι, θα δείτε σκαλισμένη σε βράχο μια μορφή, που αποτελεί έργο αγνώστου καλλιτέχνη. Στη συνέχεια, κατευθυνθείτε προς Ελληνικά και Μαυροσπήλιαθα, όπου βρίσκεται βυθισμένη η αρχαία πόλη του νησιού. Οι πιο επίμονοι θα βουτήξουν με μάσκα για να δουν τα απομεινάρια του αρχαίου οικισμού, κάτω από το νερό. Αλλά και στην παραλία, η αίσθηση της ιστορικής μνήμης δημιουργεί ανατριχίλες, με την εικόνα της αρχαίας Νεκρόπολης. Πρόκειται για πολλούς αρχαίους τάφους που καλύπτον μία μεγάλη ιστορικά περίοδο, από τη Μυκηναϊκή μέχρι την Ελληνιστική περίοδο. Αν κάνετε υπομονή και μείνετε ως το σούρουπο εδώ, θα απολαύσετε από τα Ασπράγρεμνα ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα.
Για την επόμενη ημέρα, όμως, επιβάλλεται να συνεχίσετε την περιήγηση με καΐκι, για να μπορέσετε να δείτε την Πελεκητή σπηλιά στον Κακοποταμό και να κολυμπήσετε μέσα στα θερμά ιαματικά νερά στην παραλία Αγιόκλημα. Δείτε, ακόμη, τη σπηλιά στον Κάβο της Γερακιάς που θα σας δώσει τη δυνατότητα να βουτήξετε στα ανοιχτογάλαζα νερά της. Αξίζει, επίσης, τον κόπο να φτάσετε ως την τοποθεσία «Του Γερονικόλα τ` Αψηλά», για να δείτε από κοντά τα γκριζόλευκα ηφαιστειακά πετρώματα. Το νησάκι Πολύαιγος είναι από τις ατραξιόν της περιοχής, καθώς εξάπτει τη φαντασία του επισκέπτη με τους παράξενους γεωλογικούς σχηματισμούς που έχει δημιουργήσει η ηφαστειακή λάβα. Ο γύρος της Πολυαίγου είναι από τις δημοφιλέστερες «κρουαζιέρες» για τους επισκέπτες της Κιμώλου.
Ακόμη μια διαδρομή στην οποία θα πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο, είναι το γραφικό ψαράδικο λιμανάκι του Αγίου Νικολάου, με τα εντυπωσιακά απορρίμματα από την κατεργασία των πωριών, αλλά και το απάνεμο λιμανάκι του Αγ. Μηνά, όπου βρίσκεται η παλιά σκάλα φόρτωσης του σιδηρομαγγανίου. Για να φτάσετε ως εκεί, θα πρέπει να πάρετε τον ασφαλτόδρομο στη νότια έξοδο του Χωριού, και να κινηθείτε με κατεύθυνση ανατολικά βορειοανατολικά, προς Πράσα. Στο τέλος της διαδρομής, στην παραλία των Πρασών, θα βρεθείτε στις εγκαταστάσεις των ιαματικών λουτρών, ενώ, ακόμη βορειότερα, στον Κάβο του Αγίου Γεωργίου, θα απολαύσετε ακόμη μια υπέροχη θέα προς τη θάλασσα. Εδώ βρίσκονται και οι σπηλιές που χρησιμοποιούν ως καταφύγιο οι μεσογειακές φώκιες που συχνάζουν στην περιοχή. Σε αρκετά κοντινή απόσταση, βρίσκεται και το σημείο απ’ όπου γινόταν η εξόρυξη μπεντονίτη, αλλά και η μισοβυθισμένη σπηλιά στη Βρωμόλιμνο, που ήταν κατακόμβη ή στοά ορυχείου.
Επιστρέφοντας στο Χωριό και κινούμενοι προς το εσωτερικό του νησιού, μπορείτε να επισκεφτείτε την ερειπωμένη ακρόπολη στο Παλιόκαστρο και το, «σήμα κατατεθέν» του νησιού, γεωλογικό μνημείο Σκιάδι. Πρόκειται για ένα τεράστιο μανιτάρι από πέτρα, ευφάνταστη ιδιοτροπία της φύσης και γεωλογικό μνημείο με εξαιρετικό ενδιαφέρον, τόσο για τους περιηγητές όσο και για τους επιστήμονες. Για να φτάσετε ως εκεί, όμως, θα πρέπει να περπατήσετε αρκετά, μέσω ενός μονοπατιού που ξεκινά από τη Χώρα.
Που θα κολυμπήσετε στην Κίμωλο
Κατά γενική ομολογία, η παραλία που μένει αξέχαστη στους επισκέπτες είναι τα Πράσα, με την κατάλευκη χοντρή άμμο, τόσο έξω όσο και μέσα στο νερό και τα πρασινογάλαζα νερά της. Κολυμπήστε ακόμη, στο Ρέμα, που βρίσκεται κοντά στο χωριό και προσφέρει ένα ιδιαίτερο σκηνικό, εξαιτίας των βράχων που το περικυκλώνει. Στα Ρεματόνησα, θα κολυμπήσετε σε καθαρά νερά, μπροστά στο σκηνικό που διαμορφώνουν τα «σύρματα». Υπάρχουν, ακόμη, οι παραλίες Απάνεμη, Καράς, Κλήμα και Μοναστήρια, με τις δύο τελευταίες να είναι εκτεθιμένες στους βοριάδες. Δίπλα στα Μοναστήρια, το Σούφι προστατεύεται από τους ανέμους και θα την προτιμήσετε στα μελτέμια.
Στη νότια πλευρά του νησιού σας περιμένουν η Αλυκή, η αμμουδερή Μπονάτσα, το Καλαμίτσι. Επίσης, οι παραλίες Δέκας, Ελληνικά, Μαυροσπήλια, δυσκολότερες στην πρόσβαση.
Αν νοικιάσετε σκάφος, αξίζει να κολυμπήσετε στη Σπηλιά της Γερακιάς. Όπου θα μπείτε κολυμπώντας ή περπατώντας μέσα στη σπηλιά.
Πανηγύρια στην Κίμωλο
Στην Κίμωλο έζησε και ασκήτεψε η Οσία Μεθοδία και η μνήμη της γιορτάζεται με ιδιαίτερο πανηγύρι στις 5 Οκτωβρίου. Πολύ τυχεροί θα είναι όσοι βρεθούν στο νησί στις 21 Νοεμβρίου και θα ζήσουν από κοντά το πανηγύρι της Παναγίας της Οδηγήτριας.
Πως θα φτάσετε στην Κίμωλο
Το καλοκαίρι, υπάρχουν συχνά δρομολόγια μέσα στην εβδομάδα, δεδομένου ότι η Κίμωλος βρίσκεται στη γραμμή για Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο και Μήλο. Κοντινότερο νησί με καθημερινή συγκοινωνία με την Κίμωλο είναι η Μήλος, που θα μπορούσε να αποτελέσει τον ενδιάμεσο σταθμό σας, ακόμη κι αν επιθυμείτε να ταξιδέψετε ως εκεί με αεροπλάνο.
Τι θα φάτε στην Κίμωλο
Η Κίμωλος προσφέρει στον επισκέπτη που αναζητά τη αυθεντική τοπική κουζίνα, πολλές επιλογές. Κιμωλιάτικη σπεσιαλιτέ είναι η Λαδένια, που φτιάχνεται με ζυμάρι, φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο. Επίσης, η Τυρένια είναι ένα είδος τυρόπιτας που γίνεται με φύλλο ζύμης ψωμιού. Η Ελένια είναι ψωμί γεμισμένο με κορωνέϊκες ελιές. Δοκιμάστε, ακόμη, τα παξιμάδια με σκινόκοκκο. Για κυρίως πιάτο, δοκιμάστε φρέσκα μακαρόνια και για ορεκτικά τους ντοματοκεφτέδες, τη σαλάτα με τοπικό ξινό αγγούρι. Στις γιορτές οι Κιμωλιάτισσες φτιάχνουν και άλλες πίτες, αμαραθένιες, κολοκυθένιες και μελόπιτα. Στους γάμους κερνούν τους καλεσμένους γλυκά κουλούρια και παστέλι.
Τι θα αγοράσετε από την Κίμωλο
Πριν αφήσετε πίσω σας την Κίμωλο, πάρτε μαζί σας για να τη θυμάστε, τοπικό μέλι, Ξινή Μηζύθρα, το τοπικό τυρί Μανούρα, αγγουράκια, κάπαρη και πελτέ.
Διαμονή στην Κίμωλο
Αναλόγως του μεγέθους της και της τουριστικής κίνησης που στην οποία μπορεί να ανταποκριθεί, η Κίμωλος διαθέτει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, για να καλύψουν τις ανάγκες σας. Κάντε κράτηση εγκαίρως, εφόσον ταξιδέψετε σε περίοδο αιχμής. Για περισσότερες πληροφορίες, μπείτε στον δικτυακό τόπο της κοινότητας Κιμώλου: http://www.kimolos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=106&Itemid=40&lang=el
Κίμωλος - Χρήσιμα τηλέφωνα
Κοινότητα Κιμώλου: 22870 51 218
Αστυνομικό Τμήμα: 22870 51205
Αγροτικό Ιατρείο: 22870 51222
Λιμενικός Σταθμός: 22870 22360
No comments:
Post a Comment